Ce este o institutie financiara?

La modul general, o institutie financiara este o entitate care furnizeaza servicii financiare clientilor sai, adica, o companie care ofera clientilor sai (persoane fizice sau juridice) servicii legate de bani. Exista nenumarate exemple ale activitatii institutiilor financiare si ale diferitelor tipuri de institutii financiare.

Pentru a asigura buna functionare a institutiilor financiare, securitatea si stabilitatea sistemului financiar, au fost infiintate agentii supranationale si nationale cu obiective diferite. Printre obiectivele urmarite se numara reglementarea si monitorizarea institutiilor financiare.

Sistemul European al Bancilor Centrale este format din Banca Centrala Europeana si bancile centrale nationale ale tarilor membre ale Uniunii Europene, si anume, in cazul Romaniei, BNR.

Prin urmare, atunci cand aveti in vedere un produs sau un anumit serviciu financiar, dincolo de a analiza oferta entitatii financiare, trebuie sa va informati daca a fost monitorizata si/sau aprobata de catre BNR.

Tipuri de institutii financiare:

Pe scurt, in cadrul entitatilor sau institutiilor carora li se pot adresa atat agentii economici cat si persoanele fizice exista diferite tipuri de institutii financiare.

Aceste institutii financiare sunt:

  • institutii financiare bancare
  • institutii financiare nebancare (IFN)
  • alte tipuri de institutii care nu sunt supravegheate de BNR.

Ce inseamna institutie financiara bancara?

Institutiile bancare: au ca obiect principal de activitate depozitele financiare si acordarea creditelor; sunt organizate ca societati comerciale pe actiuni si, in Romania, isi desfasoara activitatea sub supravegherea BNR (banca centrala).

Ce inseamna IFN (institutie financiara nebancara?

Institutiile financiare nebancare (IFN): aici facem referire la o entitate a carei activitate este desfasurata cu titlu profesional, in conditiile pe care legea le stabileste – in speta, Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, in Romania. Potrivit legii, IFN-urile pot acorda credite precum:

De asemenea, potrivit art. 14 din legea mentionata, alte activitati permise pentru IFN-uri constau in:

“b) leasing financiar;

c) emitere de garantii, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finantare;

d) acordare de credite cu primire de bunuri in gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;

e) acordare de credite catre membrii asociatiilor fara scop patrimonial organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor/pensionarilor, in vederea sprijinirii prin imprumuturi financiare a membrilor lor de catre aceste entitati, organizate sub forma juridica a caselor de ajutor reciproc;

f) alte forme de finantare de natura creditului.”

Este obligatoriu ca IFN-urile sa se inscrie intr-unul din registrele BNR (Special, General sau de Evidenta), in functie de activitatea pe care o desfasoara. Notam, de asemenea, ca IFN-urile inscrise in Registrul Special si Registrul General au obligatia impusa de lege de a se constitui in societati comerciale pe actiuni si ca activitatea acestora este supravegheata de BNR.

Exemple de institutii care nu sunt supravegheate de BNR:

Pe de alta parte, exista si alte tipuri de institutii care nu sunt supravegheate de Banca Nationala a Romaniei, ci de catre alte entitati, cum ar fi CNMV sau DGRFP:

  • societatile de servicii de investitii financiare (companii si case de brokeraj, societati de administrare a portofoliilor si firme de consultanta financiara);

  • organisme de plasament colectiv;

  • societatile de asigurare;

  • fondurile de pensii.

Cine este Simplu Credit IFN?

Simplu Credit este un IFN (institutie financiara nebancara), care ofera imprumuturi rapide nebancare persoanelor fizice si juridice din Romania din anul 2007 si este inscrisa in Registrul Special al Bancii Nationale a Romaniei, fiind reglementata de catre aceasta.

Simplu Credit