Când NU TREBUIE să iei un credit nebancar

cand-sa-nu-iei-credit-nebancar

Atunci când ai nevoie de bani, un credit nebancar este soluția cea mai la îndemână. Nu trebuie să depui niciun fel de garanție, obții banii rapid și îi poți cheltui pe orice îți dorești. Mai mult, poți primi un astfel de credit și dacă nu ai un scor de credit bun sau, uneori, chiar și dacă te afli pe lista Biroului de Credite!

Sună bine, nu? Probabil, dar ca orice fel de împrumut, creditele nebancare au și dezavantaje și dacă nu ești atent, poți să ai mai mult de pierdut decât de câștigat de pe urma unui astfel de credit, în anumite situații. Care sunt acestea?

În ce situații nu este o idee bună să iei un credit nebancar?

1. Atunci când nu ești sigur că poți plăti ratele

Atunci când aplici pentru un împrumut nebancar, ar trebui să ți se comunice absolut toate detaliile legate de creditul tău, cum ar fi dobânda lunară, dobândă anuală efectivă (DAE), comisioanele, taxele și rata lunară pe care o vei avea de plătit.

Gândește-te bine dacă poți plăti acea rată, fără întârzieri! Cum faci asta? Calculezi toate veniturile lunare pe care le încasați în familie, scazi din asta cheltuileile lunare pe care le aveți de făcut (ex. chirie, întreținere, facturi de utilități, alte rate pe care le aveți, cheltuieli pentru copii, mâncare, etc) și vezi dacă suma care îți rămâne acoperă în totalitate rata. „Lasă că mă descurc eu” nu este o opțiune!

Daca întârzii cu plata ratelor, nu numai că vă trebui, în cele mai multe cazuri, să plătești penalități pentru întârziere, dar este foarte probabil ca instituția de la care ai luat creditul să te raporteze la Biroul de Credite, ceea ce îți va face viața mult mai grea pe viitor, când vei mai avea nevoie de alte împrumuturi.

Mai mult, dacă nu mai poți ține pasul cu ratele și întârzii mai multe luni la rând, împrumutul tău poate fi exectutat, iar de aici apar o mulțime de probleme grave, pe care cu siguranță nu și le dorește nimeni.

2. Atunci când folosești banii pentru a cumpăra lucruri pe care le vrei, dar de care nu ai neapărată nevoie

O vacanță exotică, un ceas frumos sau ultimul tip de telefon apărut sunt lucruri care ți-ar face plăcere, cu siguranță, dar nu sunt cheltuilei necesare și nu este o idee bună să iei un credit pentru așa ceva. Gândește-te că astfel de „mofturi” pot să îți facă viața mult mai grea pe viitor și o distracție scurtă poate să îți aducă luni sau chiar ani de stres și supărări.

Dacă îți dorești cu adevărat să cumperi astfel de lucruri, este mult mai bine să plănuiești asta în avans și să economisești bani din timp. Estimează cam care va fi prețul și când vei avea nevoie de acei bani. Apoi calculează câți bani trebuie să pui deoparte în fiecare lună pentru a ajunge la acea suma. Dacă e prea mult pentru posibilitățile tale, poți amâna achiziția câteva luni, poți să încerci să reduci din cheluieli sau chiar să cauți modalități prin care să îți crești veniturile.

3. Atunci când folosești creditul pentru a îți acoperi cheltuielile de bază

Dacă ajungi să împrumuți bani în fiecare lună pentru a reuși să îți plătești cheltuielile absolut necesare, poate fi un semn că te afli într-o situație financiară destul de problematică. Un credit nebancar te poate ajuta pe termen scurt, oferindu-ți rapid banii de care ai nevoie, dar îți poate îngreuna și mai mult situația în viitor. Gândește-te că va trebui, totuși, să restitui întreaga suma PLUS dobânda și celelalte costuri aferente creditului.

Dacă iei în considerare accesarea unui credit doar pentru a pune mâncare pe masă sau pentru a nu rămâne fără curent electric, este timpul să îți reevaluezi serios bugetul. Caută modalități de a reduce cheltuielile, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să renunți la anumite plăceri (ex. ieșitul în oraș cu prietenii, cablu tv, fumatul, etc).

Poți încerca, de asemenea, să obții ajutoare de la Stat sub formă de bani sau subvenții pentru diferite cheltuieli, dacă îndeplinești condițiile necesare. Poți afla mai multe detalii despre condițiile de eligibilitate și alte detalii aici.

În cazuri mai grave, ar trebui chiar să iei în calcul și soluții mai drastice, cum ar fi să te muți într-o casă mai mică și mai ieftină sau să vinzi mașina. Știm că nu este ușor dar este, totuși, mai bine decât să perpetuezi acest ciclu de împrumuturi fără sfârșit.

Odată ce ai scăpat de această situație poți oricând să îți refaci viața așa cum dorești, pas cu pas, fără stres și nopți nedormite.

4. Atunci când iei în considerare un credit pe termen foarte scurt

Probabil că ai auzit și tu despre creditele până la salariu, iar dacă nu ai auzit, fii fericit(ă), pentru că nu sunt deloc o soluție bună.
Ce sunt creditele până la salariu? Pe scurt, sunt împrumuturi pe termen foarte scurt (de obicei o lună de zile), foarte simplu de accesat, dar de care este foarte greu să scapi!

De ce scapi greu de un credit până la salariu? Este simplu: motivul pentru care ai luat acest împrumut este că nu aveai destui bani până la sfârșitul lunii. Peste 30 de zile este puțin probabil ca veniturile tale să crească în mod considerabil, ceea ce înseamnă că vei fi nevoit să mai iei un credit luna următoare, pentru a îl plati pe primul, încă unul pentru a îl plăti pe al doilea și tot așa. În acest fel, peste 3 luni vei ajunge că suma dobânzilor plătite să fie mai mare decât creditul pe care l-ai luat la început!

5. Atunci când te califici pentru un credit bancar

Principalul dezavantaj pe care îl au creditele nebancare față de cele bancare este faptul că cele nebancare au, în general, costuri asociate mai mari, pentru a acoperi riscul crescut pe care și-l asumă prin condiții de eligibilitate mai permisive.

Știm că este greu, de multe ori, să te încadrezi în cerințele băncilor pentru a accesa un credit. În plus, poate fi frustrant să trebuiască să prezinți documente peste documente sau să trebuiască să faci o grămadă de drumuri până la bancă. Dar dacă crezi că te poți califica pentru un credit bancar, trebuie să suporți toate aceste neplăceri și să încerci asta în primul rând, pentru că este cea mai rentabilă soluție pentru tine.

Simplu Credit