Ce inseamna DAE (dobanda anuala efectiva)?

DAE – sau dobanda anuala efectiva – este indicatorul care arata cat costa, de fapt, un credit. Include toate comisioanele de care un credit este insotit – comisionul de administrare a contului, cel pentru realizarea platilor si alte taxe care se percep.

La toate aceste comisione se adauga uneori costurile derivate din faptul ca angajamentul asumat prin contract de creditare cu banca nu este respectat de cel care imprumuta.

DAE este exprimat in procente. Cei care il confunda cu rata dobanzii sunt intr-o grava eroare. Mai mult, dobanda anuala efectiva nici macar nu se utilizeaza in calculul dobanzii care se plateste pentru un credit.

Nu trebuie sa va surprinda daca veti constata ca intre dobanda anuala efectiva si rata dobanzii este o diferenta – aceasta poate fi explicata prin faptul ca la comisioanele initiale se adauga cele percepute lunar sau anual si, la toate acestea, se mai adauga asigurarile si alte taxe.

Avand in vedere cele de mai sus, este usor sa deduci ca un credit cu DAE mica este de preferat, pentru ca este mai ieftin decat un credit cu DAE mare.

Nu toti jucatorii de pe piata financiara isi afiseaza corect costurile creditelor, in ideea in care pun in prim plan o dobanda mica, pe care o afiseaza pe canalele media (si nu numai), dar “omit” sa afiseze comisioanele si taxele care se vor adauga.

Nu acelasi lucru se intampla si la Simplu Credit, unde vei sti intotdeauna exact ce DAE practicam si unde te vom informa in prealabil cu privire la toate cheltuielile aferente creditului tau.

Rolul DAE:

Rolul dobanzii anuale efective este simplu de intuit: le permite celor care au nevoie de un imprumut sa compare costul creditelor pe care le ofera institutii diverse. Compararea se poate face doar simuland imprumuturi pentru aceeasi suma de bani si pentru aceeasi perioada de timp la toate institutiile financiare vizate.

Indiferent de tipul finantatorului de la care se solicita un credit, decizia finala trebuie sa aiba la baza nivelul DAE, care va fi influentat de perioada de timp pentru care se face creditul, de rata dobanzii, taxe, precum cea platita anual pentru administrare si aceea pentru inscrierea la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, si comisioane, cum ar fi cel perceput pentru analiza de dosar si cel anual pentru fondul de garantare.

Cum se calculeaza DAE?

Formula care fundamenteaza costul dobanzii anuale efective este stabilita la nivel european. Prin aceasta, toate costurile pe care un credit trebuie sa le suporte sunt exprimate procentual.

De retinut, ca rata dobanzii unui credit nu este sigurul cost al acestuia. De astfel, daca ar fi fost asa, nu ar mai fi putut fi vorba despre existenta DAE.

Simplu Credit IFN iti ofera credite de nevoi personale la una dintre cele mai scazute dobanzi anuale efective de pe piata institutiilor financiare nebancare, cu minim de documente si intr-un timp scurt – simplu si rapid!

Simplu Credit