Potrivit opiniilor unor specialisti in domeniul financiar, pe plan national se poate vorbi despre o rezistenta la managementul cultural financiar. Se sustine, de asemenea, ca institutiile bancare nu aleg cele mai bune solutii care sa ii sustina pe antreprenori, acorda credite entitatilor mai putin eligibile crescand astfel riscurile, iar segmentul IMM este, in general, ingradit și incarcat de costuri.
De exemplu, unui IMM ii va fi ingradit accesul la un credit bancar daca figureaza in Centrala Riscurilor Bancare doar pentru ca a avut un bilet la ordin neonorat la timp. Riscul ca din acest moment, IMM-ul sa aiba de suferit nemaiavand posibilitatea de a apela la o sursa bancara de finantare este mare. In astfel de situatii, IFN-urile pot oferi solutii viabile pentru redresarea afacerii. De fapt, aceasta este solutia la indemana pentru orice IMM care a incercat sa obtina finantare bancara de la 2-3 banci, insa a fost refuzat (se poate adresa unui numar si mai mare de institutii bancare, insa conditiile de creditare sunt foarte asemanatoare si cel mai probabil va fi refuzat de toate).
Solutia unei afaceri care sa functioneze consta in identificarea unor formule creative de datorie – fie ca le gasiti intr-un leasing, credit furnizor sau la o institutie financiare nebancara (IFN) – si o relatie buna cu banca, incepand cu momentul din care se poate reinitia.
IFN-uri care activeaza pe piata din Romania vin in sprijinul antreprenorilor si ofera oportunitati de creditare. De exemplu, antreprenorii care aplicat pentru PNDR 2014 – 2020 pot obtine garantii pentru un avans de la o institutie financiara nebancara. IFN-uri precum Simplu Credit IFN SA ofera: factoring, scontare BO si CEC si linie de finantare cu garantii materiale.
Pe de alta parte, nu doar persoanele juridice pot gasi un sprijin financiar la IFN-uri ci si persoanele fizice. In mod gresit, se considera ca IFN-urile sunt doar niste institutii de la care o persoana poate obtine un credit rapid atunci cand familia, prietenii sau bancile nu o pot ajuta. Acesta este un mod limitativ de a privi lucrurile, deoarece o institutie financiara nebancara poate acorda si credite pentru nevoi personale pentru tipurile de produse pentru care nu se cer garantii. Luam exemplul Simplu Credit IFN si notam ca aceasta institutie financiara nebancara ofera:
- Multi Credit – Credit de Nevoi Personale;
- Shop Credit – Credit pentru Achizitie Produse;
- Credit Reparatii Auto.
Dobanzile la creditele pentru nevoi personale IFN sunt apropiate de cele ale unor institutii bancare, iar timpul in care se poate intra in posesia sumei de bani solicitata este minim. Alti factori care sustin avantajele creditelor personale sunt: venitul minim acceptat (sursele luate in considerare sunt numeroase), ratele sunt fixe, credit poate fi accesat doar cu buletinul etc. Dupa ce sunt respinse de banci, din cauza faptului ca nu sunt considerate eligibile pentru creditare, multe persoane realizeaza cat de mult conteaza ca IFN-urile au o politica flexibila de acordare a creditelor.
Nu in ultimul rand, subliniem siguranta tranzactiilor pe care le deruleaza IFN-urile, dat fiind ca acestea sunt reglementate, asemenea bancilor, de catre BNR. Altfel spus, sunt entitati care functioneaza doar in baza unei autorizatii de functionare primita de la BNR, iar functionarea acestora este monitorizata si supravegheata BNR.
- Susține antreprenorii din viața ta! - 10/06/2024
- Dă start verii cu un cadou de la Simplu Credit! - 20/05/2024
- Transformă-ți masa de Paște cu un card cadou de 400 Lei de la Simplu Credit! - 24/04/2024