Numeroase persoane din Romania traiesc la limita subzistentei cu pensii mici care, de cele mai multe ori, nu ajung nici pentru achizitionarea medicamentelor necesare pentru o luna. Daca mai adaugam si costurile traiului de zi cu zi pentru hrana si facturi de utilitati, vom ajunge negresit pe minus. Nu poate sa incapa in discutie achizitionarea unor aparate electrocasnice, a unor haine, vacante sau a altor lucruri similare pe care multi pensionari au ajuns sa le considere un moft. Este greu sa traiesti intr-o tara in care cei in masura sa o faca, nu manifesta grija pentru batrani. Proiecte de legi se fac, ramane sa vedem daca vor fi puse in practica!

Proiecte la final de an 2016:

1. La sfarsitul anului 2016, un proiect de lege in care se precizeaza ca punctul de pensii sa fie majorat incepand cu prima zi a anului 2017 a trecut de Senat. Mai exact, in conditiile in care proiectul de lege ar fi aprobat de Camera Deputatilor, de la 1 ianuarie 2017, punctul de pensie ar putea fi 40% din salariul mediu brut.

Ce inseamna acest lucru?

O crestere a pensiilor cu aproximativ 23%. Initiatorii proiectului, precum Ecaterina Andronescu, Titus Corlatean, Corneliu Dobritoiu, Serban Nicolae, Eugen Orlando Teodorovici si Nicolae Banicioiu, au propus un model de calcul plecand de la faptul ca in Romania salariul mediu brut pe tara a fost de 2.688 lei in ianuarie 2016. Ori, punctul de pensie calculat in raport cu acest salariu ar trebui sa fie in acest moment mai mare cu 23%, ceea ce nu se intampla – pensionarii beneficiaza de un punct de pensie de 871,7 lei si nu de 1.075,2 lei, asa cum ar trebui sa fie.

Vestea proasta este ca, desi Consiliul Economic si Social a avizat in mod favorabil proiectul, Guverul Romaniei nu il sustine, fiind de parere ca: „O astfel de proportie ar situa Romania pe primul loc in cadrul Uniunii Europene si ar fi in totala discordanta cu situatia macroeconomica reala. In acest context, este de mentionat sa raportul dintre pensia medie si castigul salarial mediu brut, de 38%, pare mai mic in Romania si din cauza proportiei mai ridicate a pensionarilor fara vechime completa fata de cei pensionati pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare”.

2. Un alt proiect de lege care asteapta decizia Camerei Deputatilor, prevede ca pensiile batranilor care au lucrat la CAP sa fie majorate. Nu va ganditi ca este vorba de o crestere fabuloasa, pensia ar urma sa creasca de la 350 lei la 500 lei. Asadar, 150 lei in plus, o suma de bani cu care un batran chibzuit ar putea sa isi acopere minime necesitati lunare.

3. De asemenea, in Parlament se mai afla un program in care se prevede ca persoanele cu o pensie mai mica de 500 lei, dar si familiile ale caror venituri nu depasesc 1250 lei/luna, sa primeasca zilnic cate doua paini. Costurile urmand sa fie suportate de catre consiliile locale.

Urmeaza sa vedem daca anul 2017 va fi mai bun pentru pensionarii Romaniei!

Simplu Credit