Finanțare pentru firme – 5 Situații când timpul de așteptare costă MULT mai mult decât dobânda

finantare-companii-timpul-costa-mai-mult-decat-dobanda

Ți s-a întâmplat să apară tot felul de cheltuieli pe firmă, dar să nu ai banii necesari pentru a le onora în acel moment?

Situații de acest tip apar frecvent în viața unei afaceri și pot crea tot felul de probleme și blocaje în activitatea curentă, peste care este destul de greu să treci.

Soluția ar fi simplă: mergi la bancă, ceri o finanțare pe firmă, îți reiei activitatea normală și plătești împrumutul din profit. Nu-i așa?

Teoretic da… dar practic, nu este chiar atât de ușor. Uneori băncile sunt foarte minuțioase, procesul de creditare poate fi destul de complex, se solicită multe documente justificative, iar timpul de răspuns poate întârzia până la cateva luni.

Și bineînțeles, răspunsul primit poate fi negativ. Experți din domeniul financiar-bancar susțin faptul că doar aproximativ 15% dintre companiile din România sunt bancabile (i.e. eligibile pentru un credit bancar).

Ideal ar fi să accesezi creditul bancar, dacă acest lucru este posibil si poți aștepta, mai ales datorită costurilor, dar zicala time is money (timpul înseamnă bani) nu a fost inventată degeaba! Sunt situații în care ai nevoie urgentă de lichidități iar un credit nebancar pe firmă poate fi soluția, mai ales atunci când timpul pe care îl pierzi așteptând sa îți fie aprobată finanțarea de către bancă te poate costa mult mai mult decât diferența de dobândă pe care ar trebui să o plătești:

1. Achiziții „cu banii jos”

De multe ori, furnizorii acordă discount-uri generoase la plățile „cu banii jos”, față de cele prin bilete la ordin. De ce? Pentru că în acest mod elimină riscul de neplată.

Să presupunem că ai de cumpărat materie primă sau materiale și ți se oferă ocazia să le achiziționezi cu un discount de 5% „cu banii jos”, dar nu stai foarte bine cu cash-flow-ul. Atunci ai 2 variante:

  • renunți la discount și plătești cu un BO sau
  • poți lua un împrumut rapid pe firmă, la care vei plăti o dobândă lunară în jur de 2% și profiți de cei 5% discount.

Matematic, în cea de-a doua variantă firma ta câștigă 3%. În plus, dai dovadă de seriozitate și este foarte probabil ca furnizorul tău să te crediteze mult mai ușor data viitoare.

2. Oportunități de achiziții

Sunt momente în care apar oportunități de achiziții atât de favorabile încât nu îți poți permite să le ratezi, dar astfel de ocazii nu sunt disponibile pentru prea mult timp.

Poate un furnizor de-al firmei tale are o lichidare de stocuri sau poate apare un alt furnizor care vrea să intre pe piață într-un mod mai agresiv, cu oferte imbatabile. Ce dobândă ai fi dispus/ă să plătești la un credit, dacă ai ști că poți achiziționa produsele respective la jumătate din prețul lor normal? Și cât ai pierde dacă nu ai putea să profiți de aceste ocazii?

3. Plata taxelor și impozitelor

Majoritatea firmelor trec, mai devreme sau mai târziu, prin probleme de cash-flow. Poate unii dintre clienții tăi întârzie cu plata facturilor sau ai de încasat facturi a căror scadența este de abia peste 2 – 3 luni de zile. Tu ești dispus/ă să aștepți… dar statul?

Plățile pentru impozite și tot felul de alte taxe trebuie făcute lună de lună și nu îți poți permite să le ratezi, pentru că statul nu așteaptă! Iar dacă penalitățile pentru întârzieri nu sunt neapărat mari, riscul cel mai mare este să te trezești cu o poprire pe cont care îți dă peste cap toată afacerea.

Bineînțeles că în acest caz creditele bancare nu sunt o opțiune, dar sunt și alternative viabile, cum ar fi un credit de tip factoring IFN, care te poate scoate din încurcătură într-un termen scurt.

Decizia este a ta până la urmă: merită să riști un blocaj major al afacerii tale sau să plătești o dobândă poate puțin mai mare decât cea cu care te-ai obișnuit, dar să îți poți continua activitatea normală a firmei?

4. Investiții urgente

Să presupunem că, brusc, se defectează un utilaj deosebit de important în procesul de fabricare a produselor pe care le comercializezi. Nimeni nu își dorește așa ceva și, de obicei, plănuiești în avans pentru astfel de situații, dar uneori ghinionul poate să „lovească” atunci când te aștepți mai puțin.

Poate ai stocuri suficiente pentru a onora comenzile timp de o săptămână sau poate chiar o lună, dar cât poți aștepta până să apară probleme serioase? Și merită să aștepți în astfel de momente, care pun în pericol chiar existența firmei tale?

5. Oportunități de dezvoltare

Există momente cruciale, care pot defini succesul afacerii tale pe termen lung, dacă știi să profiți de ele.

Ce faci dacă apare un client nou și îți dă o comandă serioasă, dar care depășește potențialul tău de fabricare la momentul respectiv, iar timpul de livrare este destul de scurt? Va trebui să cumperi cât mai curând un utilaj nou pentru a putea onora comanda, dar prețul acelui utilaj depășește bugetul tău actual. Poți cere o prelungire a termenului de livrare până primești un credit de la bancă, dar ești sigur/ă că acel client va fi dispus să aștepte? Și merită să ratezi o asemenea oportunitate?

Acestea sunt doar 5 exemple în care timpul este esențial, dar situațiile de acest tip, când aprobarea unui credit bancar durează prea mult și te poate costa foarte scump sunt numeroase și foarte variate. Iar atunci când așteptarea nu se justifică, este o idee bună să te orientezi către alte forme de finanțare, cum ar fi un credit nebancar pentru persoane juridice.

Important! Dacă decizi să accesezi un credit pe firmă de la un IFN, trebuie să ții cont de motivul pentru care ai luat împrumutul respectiv: ai avut nevoie de bani pentru a rezolva o problemă sau a profita de o oportunitate într-un timp scurt. „Scurt” fiind cuvântul cheie aici.

După ce ți-ai atins obiectivul, nu lăsa creditul să curgă pe termen lung, pentru că riști ca rentabilitatea acestuia să se diminueze, sau chiar să dispară după mai mult timp.

Simplu Credit