Daca la finalul anului ati facut planuri pentru 2019, in ianuarie ar fi trebuit sa actionati, in ideea in care trebuia sa puneti in practica ceea ce ati gandit pentru a va atinge obiectivele. Nu ati inceput inca sa lucrati pentru schimbari pozitive care sa va schimbe calitatea vietii? Niciodata nu este prea tarziu! Februarie poate fi luna in care sa gasiti un job platit bine, motiv pentru care consideram ca v-ar fi util sa cunoasteti sectorele care in 2018 au facut cele mai multe angajari si care continua sa faca acest lucru si in 2019.

Potrivit Institutului National de Statistica, finalul lunii iunie 2018 arata o situatie foarte buna din punct de vedere al numarului de persoane angajate – 4,94 milioane. Aceasta valoare arata ca numarul de angajati a crescut cu 87.500 persoane fata de finalul lunii iunie 2017.

Intr-un top al angajatorilor de anul trecut, primele locuri sunt ocupate de sectoarele comert, sanatate, asistenta sociala si IT&C

Aceste sectoare au efectuat cele mai multe angajari noi, respectiv peste 50% din totalul de peste 87.000 de joburi noi. De altfel, topul domeniilor in care se angajeaza mult nu s-a schimbat in ultimii ani, doar ritmul angajarilor accelerandu-se, comparativ cu perioada anterioara.

Angajarile in comert sunt pe un trend ascendent, doar ca persoane dispuse sa lucreze in zona de blue collar sunt mai dificil de gasit. Multi refuza job-uri pentru care trebuie sa faca naveta pe o distanta mai mare de 20 km, pentru ca deplasarea impune costuri pe care trebuie sa le suporte din salarii. Cu toate acestea, daca locuiti la 5-10 km distanta de un oras mare, puteti avea in vedere angajatori care recruteaza frecvent, precum Penny Market, Profi, Lidl sau Mega Image.

Pe locul al doilea in topul sectoarelor care au facut cele mai multe angajari cu un an in urma se afla domeniul sanatate si asistenta sociala, numarul total de angajati ajungand la 385.400 de persoane in iunie 2018, in crestere cu 15.000 de persoane fata de anul anterior.

Cu toate acestea, domeniul medical ramane cel mai deficitar in ceea ce priveste ocuparea locurilor de munca. Chiar daca vorbim despre numarul doi in topul crearii de noi locuri de munca, datorata in special deschiderii de noi centre medicale private, clinici de mici sau mari dimensiuni, dar si dinamicii crescande din domeniul farmaceutic, domeniul sanatate se confrunta in continuare cu o lipsa de personal.
Locul al treilea este ocupat de sectorul IT&C, numarul de angajati crescand cu 13.600 de persoane in ultimul an, pana la 178.700 de salariati la finalul lunii iunie 2018. Prin urmare, daca aveti competente solide in programare, aveti toate sansele sa va gasiti un serviciu bun.

Alte locuri de munca pe care le puteti avea in vedere

Pe langa sectoarele mentionate anterior, puteti avea in vedere cele 940 de locuri scoase la concurs de Ministerul de Interne. Se vor face angajari in urmatoarele sectoare:

• Academia de Politie;
• Agentia Nationala Antidrog;
• Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane;
• Casa de Pensii Sectoriala;
• Directia Generala Anticoruptie;
• Directia Generala de Pasapoarte;
• Directia Generala Management Urgente Medicale;
• Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date;
• Directia Regim Permise si Inmatriculare a Vehiculelor;
• Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane;
• Inspectoratul General pentru Imigrari.

In ceea ce priveste mediul privat, potrivit unui studiu efectuat de Manpower, n-ar fi rau sa aveti in vedere domenii precum agricultura, pescuitul si vanatoarea. In plus, agentia de recrutare mentionata anterior anunta ca “angajatorii din sectorul finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri sunt si ei optimisti, raportand o previziune neta de angajare de 3%, consolidata atat in raport cu trimestrul al patrulea, cat si cu primul trimestru, cu 1, respectiv 7 puncte procentuale”.