Arhipelagul Zanzibar este situat in Oceanul Indian si este un teritoriu semi-autonom, care apartine Tanzaniei. Cei mai multi localnici se descurca sa comunice in limba engleza, dar limba oficiala este swahili. Cum despre Zanzibar se poate scrie foarte mult, ne vom rezuma sa notam doar cateva informatii foarte utile pentru turist.

Cand sa vizitati Zanzibar?

Desi vremea este potrivita pentru vacante mai tot timpul anului, cele mai bune luni din an sunt: luna mai, pentru ca tarifele sunt mai mici, perioadele lunilor iunie – iulie si septembrie – octombrie, cand conditiile meteo sunt foarte bune. Daca urmariti sa mergeti in Zanzibar intr-o luna foarte calduroasa, alegeti ianuarie. In schimb, evitati sa mergeti in perioada Ramadanului, pentru ca numeroase restaurante si alte facilitati sunt inchise in timpul zilei.

Plati in Zanzibar

Moneda oficiala este Shilling Tanzanian (TZS), dar se prefera platile in USD. Cum la tranzactiile cu cardul comisioanele sunt de 5% -10%, este recomandat ca platile sa se faca cash. ATM-urile nu sunt foarte numeroase pe insula si ofera doar TZS.

Cum va deplasati in Zanzibar?

Aveti in vedere ca taxiurile nu practica un tarif fix. Cu toate acestea sunt cel mai bun mijloc de transport pentru a vizita insula. Inchirierea unei masini necesita obtinerea unui document de la politia locala care valideaza permisul auto. Desi nu este un procedeu dificil, se recomanda inchirierea unui autovehicul cu sofer.

Pe de alta parte, puteti vizita insula cu mijloace de transport in comun – Dala Dala sau autobuze. Barcile traditionale din lemn, Dhow, sunt o optiune de a vizita plajele mai indepartate – insa va asumati faptul ca nu sunt reglementate pentru siguranta.

Unde va cazati?

Aveti de ales intre complexe turistice de lux, cazari traditionale sau bungalow-uri pe plaja. Puteti gasi cazare pe urmatoarele plaje:

  • plaja de Sud-Est – una dintre cele preferate de catre turistii care practica kite-surfing, ofera peisaje spectaculoase;
  • plaja de Nord-Est – cu resorturi de 4-5 stele;
  • plaja Nungwi – plaja comerciala care abunda in resorturi, hoteluri si baruri.

Ce sporturi puteti sa practicati?

Zanzibar ofera posibilitatea practicarii urmatoarelor sporturi:

  • scufundarile – de preferat recifele Tumbatu, Hunga si Magic sau atolul Mnemba;
  • snorkeling – un sport potrivit celor care vor sa evite sa se scufunde la adancimi mari;
  • kite-surfing – recomandat in zona Paje;
  • alte sporturi potrivite de practicat in Zanzibar includ: beach hopping, pescuit, navigare.

Viza si vaccinuri

Romanii nu platesc taxa de viza in Zanzibar, fiind suficient sa completeze Entry/Arrival Declaration Form. Pentru intrarea pe insula va trebuie un pasaport electronic.

Desi nu sunt obligatorii, urmatoarele vaccinuri pot fi facute inainte de plecare:

  • vaccinul de febra tifoida;
  • vaccinul de hepatita A;
  • vaccinul de febra galbena.

In plus, se recomanda tratamentul pentru prevenirea malariei.

Ce vizitati in Zanzibar?

In Stone Town nu ratati: Casa Minunilor, Cladirea Bharmal, Dispensarul Vechi, Baile Persane Hamamni, Palatul Sultanului, Fortul Arab, Bazar Darajani, Catedrala Anglicana a Bisericii lui Hristos, Casa Livingstone, Gradina Forodhani, Palatul Mtoni.

Alte atractii turistice in Zanzibar includ: Insula Changuu, Parcul National Jozani, Chwaka Bay,
Spice Tour, Atolul Mnemba.