Ce iti trece prin minte cand te gandesti la masa de Craciun? Mult, bun si cat mai diversificat, sunt termeni care nu lipsesc din vocabularul niciunei gospodine inainte de masa de sarbatoare. Poate ca nu vei manca mai mult decat intr-o zi obisnuita, dar asta nu inseamna ca nu vei lua parte la o masa imbelsugata alaturi de cei dragi, plina de toate bunatatile specifice acestei perioade.

Stii momentul acela cand, dupa o masa bogata, iti propui ca niciodata sa nu mai mananci atat de mult? Stii si momentul acela cand uiti complet ce ti-ai propus si, de Craciun, mananci cate si mai cate? Stai linistit/a, tuturor ni s-a intamplat 🙂 Dar, oare ce parere au specialistii in nutritie despre asta? Sa aflam in continuare.

Nutritionistii ne sfatuiesc sa nu mancam mai mult de un fel traditional la o masa

Intervievat de Mediafax, nutritionistul Cristian Margarit a insistat pe ideea ca nu ar trebui sa mancam prea multe alimente in acelasi timp, fiind suficient un singur preparat traditional la o masa. Salata de cruditati ar trebui sa insoteasca preparatele din carne de porc, pentru ca are efect probiotic si hraneste flora intestinala. Din sfaturile domniei sale intelegem ca salata de boeuf nu prea isi gaseste locul langa friptura de porc. Nici branzeturile nu ar trebui asociate cu carnea de porc, pentru a se evita surplusul de proteine, in schimb, un iaurt este binevenit.

Potrivit nutritionistilor, nici cu alcoolul nu ar trebui sa se exagereze. Am auzit de multe ori spunandu-se ca palinca ar dizolva grasimea. Fals! Nu face altceva decat sa streseze si mai mult ficatul. In schimb, vinul rosu ajuta mult digestia – bineinteles, servit cu masura.

Specialistii in ingineria alimentelor au, in principiu, aceleasi sfaturi pentru noi

Moderatie si prudenta sunt termenii pe care si specialistii de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati insista cand vine vorba despre masa de Craciun. Potrivit acestora, o salata de cruditati si desertul servite la o masa reprezinta mai buna decat sa mananci trei linguri de salata de boeuf. Smantana langa sarmale? Niciodata! In schimb, sarmalele pot fi consumate cu mamaliguta si iaurt. Daca nu te poti abtine sa nu gusti din tort si nu il poti inlocui cu un fruct proaspat, este recomandat sa mananci o portie mica, pentru a nu ti se face rau.

In final, chef Florin Dumitrescu

Recomandarile lui iti vor placea cel mai mult, asta pentru ca se aseamana mult cu viziunea noastra, mult si bun. El recunoaste ca ii place sa gateasca 7 – 8 feluri de mancare, dintre care nu lipsesc crevetii, carnea de porc, tot felul de legume caramelizate, salatele si fripturile la tava.

Florin Dumitrescu ne recomanda ca, inainte de aperitiv, sa incepem cu putina untura de porc si muraturi, impreuna cu putina palinca, pentru a ne face pofta de mancare. Mai apoi, sa continuam cu un un aperitiv traditional romanesc in care includem sorici, carnati afumati, branza, zacusca si vin rosu. Iar pentru a putea duce la bun sfarsit o masa de 3 – 4 feluri, cunoscutul chef ne recomanda sa incepem cu o supa crema de legume cu ierburi proaspete sau o supa crema de dovleac cu nucsoara si scortisoara.

In concluzie, ce trebuie sa manci pentru a te simti cat mai bine de sarbatori? In principiu, poti manca ce iti place, dar este bine sa asculti si de sfaturile celor avizati si sa tii cont de faptul ca putina moderatie nu strica niciodata. Dar indiferent ce vei avea pe masa de Craciun, noi iti uram “Pofta buna!”.