Obiceiurile si superstitiile de Anul Nou nu sunt o gaselnita a romanilor, acestea fiind prezente in numeroase alte tari din lume. Pentru ca Revelionul se apropie cu pasi repezi, azi vom vorbi despre acele superstitii despre care se considera ca aduc noroc.

Superstitii in Spania

La fiecare bataie de ceas de la miezul noptii, spaniolii superstitiosi mananca cate o boaba de strugure – in total 12. Nu se cunosc originile acestei superstitii, cert este ca multi romani procedeaza in mod similar, iar portughezii mananca smochine in loc de boabe de struguri – greu de inteles cum reusesc sa manace o smochina pe secunda, dar cum norocul cere sacrificii, se straduiesc.

Superstitii in Japonia

Japonezii sunt superstitiosi, dar obiceiurile lor pot fi un exemplu si pentru alte nationalitati: isi curata temeinic casele pentru a alunga energiile negative, isi platesc datoriile, iarta greselile celor cu care s-au certat. Mai mult, in ziua de Anul Nou isi scriu pe un biletel dorintele pe care urmeaza sa si le indeplineasca. De fapt, tot ceea ce fac poate sa nici nu aiba legatura cu superstitiile pentru cei mai pragmatici.

Pentru japonezi Anul Nou, pe care il numesc “Oshogatsu”, reprezinta un simbol al innoirii si isi doresc sa paseasca in el eliberati de tot ceea ce poate insemna negativ. Dupa cum vedeti, chiar daca intra in categoria superstitii, obiceiurile pe care le urmeaza sunt cat se poate de cerebrale.

Superstitii in Danemarca

Nu acelasi lucru se poate spune despre danezi, care considera ca pentru a avea noroc in Noul An trebuie sa sara de pe piese de mobilier – cei mai multi sar de pe scaune. Mai mult de atat, danezii tin foarte mult si la prietenii lor, iar pentru ca si acestia sa aiba noroc in noul an, se duc in vizita si… le sparg vesela 🙂

Superstitii in Scotia

Exista sate in care prima grija a localnicilor este sa “arda” anul care a trecut. In ideea asta, ard suluri de smoala si le rostogolesc pe strazi. O alta superstitie a scotionilor (prezenta si la romani) este legata de prima persoana care le intra in casa – pentru un an norocos, ar trebui sa fie un barbat brunet si sa le aduca un dar.

Superstitii in Irlanda

Si pe la noi se considera ca zgomotele arunca spiritele rele, doar ca irlandezii au ales sa faca zgomot cu paine. Suna straniu? Nu si pentru irlandezii care arunca cu paine in pereti pentru a atrage norocul in casa. Simbol al abundentei, painea este alimentul cumparat in cantitati considerabile de catre irlandezi pentru Anul Nou.

Superstitii in Germania si Austria

Se pare ca nemtii si austriecii sunt specialisti in cititul in plumb topit. Toarna plumb topit intr-un vas si interpreteaza formele rezultate dupa ce metalul se raceste: o sfera va aduce prosperitate, o ancora nu este tocmai semn bun, insemnand ca vor avea nevoie de ajutor pentru a depasi anumite greutati, iar albina inseamna casatorie.

Superstitii in Columbia

Columbienii se plimba in jurul blocului cu valize in maini chiar la miezul noptii. De ce ai face asta? Pentru a calatori tot anul viitor! Exista si o parte buna, in ideea in care valizele pot fi goale.

Noi va dorim un An Nou prosper si mult noroc in 2019! Voi in ce superstitii credeti?