Cand vine vorba despre anvelope, este destul de dificil sa se estimeze data exacta la care acestea nu vor mai putea fi folosite. Pe langa numarul de kilometri parcursi, durata de viata a cauciucurilor depinde in mod direct de multi alti factori, cum ar fi clima, conditiile de drum, stilul de sofat al fiecarui conducator auto si designul.

Chiar si atunci cand anvelopele de vara si de iarna sunt alternate corespunzator si sunt schimbate la timp, conform recomandarilor de utilizare, este esential pentru fiecare sofer sa aiba in vedere perioada estimata de viata pentru fiecare cauciuc in parte – de regula, 5-10 ani.

Factori care determina uzura cauciucurilor

Pe langa deteriorarea cauzata de uzura specifica anilor prelungiti de utilizare, pentru o mai buna intelegere a ciclului de viata al anvelopelor cu care este echipat autovehiculul propriu, este importanta cunoasterea factorilor care pot determina defectarea acestora, inainte de termenul prevazut de producator. Ii vom enumera pe cei mai importanti:

  • conditiile rutiere precare: fie ca este vorba despre drumul zilnic parcurs, fie numai despre drumuri ocazionale, anvelopele pot suferi in orice moment defectiuni;
  • condusul agresiv, determinat de conditii de drum specifice: gropi, obiecte ascutite si alte obstacole, urcarea si coborarea frecventa a bordurilor;
  • intemperii si conditii meteo extreme: ploi si zapezi abundente, depuneri de gheata, expunerea indelungata la razele UV, precum si prezenta unor compusi chimici, uleiuri si alte grasimi;
  • utilizare improprie a diferitelor tipuri de pneuri – jante care nu sunt compatibile – reprezinta o alta modalitatea care poate influenta functionarea optima si rezistenta anvelopelor montate pe masina;
  • utilizarea defectuoasa, necorespunzatoare, a anvelopelor de iarna – vara si invers. Aceste tipuri de anvelope sunt proiectate si fabricate pentru a face fata conditiilor meteo din anotimpul pentru care au fost create, iar folosirea lor atunci cand nu este cazul aduce dupa sine defectarea inainte de termenul prevazut de producator. In mod evident, utilizarea anvelopelor de vara in conditii de gheata si zapada, nu doar ca deterioreaza treptat materialele din care sunt confectionate, ci reprezinta si un risc adaugat pentru sofer si restul persoanelor aflate in mașina.

Si in ceea ce priveste montajul se impun unele mentiuni. Instalarea pe autoturism a unor anvelope care nu au capacitatea de viteza si indicele de incarcare mai mare sau egal cu cel specificat de catre producatorul marcii masinii are ca rezultat functionarea improprie si aparitia unor defectiuni.

Nu in ultimul rand, aveti in vedere ca, pe langa inlocuirea la timp a anvelopelor, functionarea optima si utilizarea in siguranta a masinii sunt asigurate de realizarea inspectiilor periodice, efectuate de catre profesionisti, intr-o maniera detaliata.