Incetul cu incetul, sezonul rece isi intra in drepturi si nu va mai dura multa pana ce conditiile meteorologice se vor inaspri. Pentru a fi cat mai pregatiti pentru drumurile pline de provocari aduse de anotimpul cadourilor, conducatorii auto trebuie sa isi echipeze corect masina. Primul aspect si poate cel mai important il reprezinta dotarea automobilului cu anvelope de iarna. De ce? Pentru ca aceste cauciucuri speciale sunt proiectate astfel incat sa ofere o mai buna aderenta pe zapada, gheata sau asfalt umed, aceasta fiind o caracteristica deosebit de importanta pentru siguranta pasagerilor. In plus, legile in vigoare au stabilit ca obligatorie folosirea unor cauciucuri de iarna atunci cand conditiile meteorologice o impun, iar daca nu le respectati, riscati sa primiti o amenda considerabila.

Cum arata anvelopele pentru sezonul rece?

La prima vedere, toate cauciucurile par la fel, asa ca poate parea o adevarata provocare sa deosebiti modelele de vara sau all season de cele de iarna. Trebuie sa stiti ca cele de iarna au simboluri specifice (literele M+S sau un fulg de zapada desenat). In plus, profilul este adaptat pentru a creste aderenta pe zapada, prezentand numeroase caneluri si taieturi, iar compozitia in sine este mai moale.

Cum alegeti cele mai bune cauciucuri?

Pentru a face o alegere potrivita pentru masina pe care o conduceti trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte:

Dimensiunea anvelopelor – trebuie sa fie aleasa corect, in functie de recomandarile facute de producator. Aceasta valoare o veti gasi inregistrata in manualul de utilizare al automobilului. Nu va lasati pacaliti de comerciantii care va vor recomanda alte dimensiuni.

Data fabricatiei – Chiar daca nu a fost folosit, un cauciuc isi pierde, in timp, din proprietati. Alegeti cauciucurile astfel incat sa nu fi trecut mai mult de 5-7 ani de la data fabricatiei. Aceste informatii le veti gasi pe chiar pe anvelopa, indicativul DOT fiind urmat de 4 cifre, primele doua indicand saptamana, iar ultimele doua anul fabricatiei. De exemplu, daca aveti trecut DOT 0516 inseamna ca anvelopa a fost fabricata in saptamana a cincea din anul 2016. Asadar, este de preferat sa investiti in anvelope noi, deoarece modelele second-hand nu va vor fi de folos decat pe termen scurt.

Aspectul vizual – Este necesar sa faceti si o inspectie vizuala cauciucului, intrucat chiar daca este vorba de un produs nou, acesta poate fi deteriorat din cauza unei depozitari necorespunzatoare. Analizati cu atentie atat interiorul anvelopelor, cat si exteriorul acestora.

Schimbati toate cauciucurile – Exista o tendinta gresita printre conducatorii auto de a schimba doar doua dintre cauciucuri, lucru total gresit care va poate pune siguranta in pericol. Diferenta dintre aderenta fata-spate poate duce la pierderea controlului asupra masinii pe zapada sau gheata.

Alegeti un producator de incredere – Un brand cunoscut inseamna calitate si siguranta, iar marii producatori au oferte adaptabile pe orice buget. Evitati pe cat posibil marcile anonime, a caror calitate poate fi pusa sub semnul intrebarii.

Raportul calitate pret conteaza, iar un produs calitativ merita investitia pe care o faceti. Daca este o cheltuiala care va da peste cap bugetul, nu trebuie sa faceti compromisuri si sa alegeti produse mai ieftine, care va pot pune in pericol siguranta sau nu vor rezista in timp. Puteti avea un efort financiar echilibrat optand pentru un credit doar cu buletinul de la Simplu Credit, astfel incat sa beneficiati de o masina echipata corespunzator, fara ca aceasta sa presupuna un efort financiar greu de tolerat.