„Cate bordeie, atatea obiceie” spune o zicala romaneasca, iar asta se aplica si cand vine vorba despre obiceiurile de Craciun din intreaga lume. Diferite sau asemanatoare cu ale noastre, obiceiurile de Craciun au in mod cert ceva in comun – credinta si faptul ca celebreaza nasterea Mantuitorului. Haideti sa vedem impreuna cum sarbatoresc crestinii din alte tari ajunul si ziua de Craciun!

Germania

Incepem cu Germania pentru ca este tara creditata ca ar fi pornit obiceiul impodobirii bradului. In seara de ajun crestinii merg la biserica pentru a participa la slujba religioasa, dupa care vor fi incantati de Oratoriul lui Johann Sebastian Bach. In fiecare duminica, cu patru saptamani inainte de Craciun, nemtii aprind cate o lumanare, pentru a sublinia apropierea nasterii Mantuitorului.

Targurile de Craciun sunt fabuloase in unele orase, precum Dresda, Nurrenberg sau Berlin. In aceasta perioada sunt organizate si spectacole specifice, procesiunea magilor fiind una dintre scenetele importante.

Austria

Startul sarbatorilor de iarna se da pe 4 decembrie – de ziua Sfintei Barbara (Varvara la noi). De la aceasta data incep sa se organizeze baluri si concerte, iar pe 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, strazile vieneze sunt pline de colidatori si actori mascati in monstri.

Ajunul si Craciunul se petrec in familie, iar dupa cina din ajun, de la care nu lipseste crapul preparat la cuptor, se deschid darurile de sub bradul cat mai spectaculos decorat.

Piata din fata Primariei si cea de la Palatul Schonbrunn din Viena sunt o delectare pentru cei care le viziteaza, iar brazii impodobiti amplasati in locurile publice sunt magnifici.

Franta

Familiile il asteapta pe Mos Craciun in ajun, la masa festiva – foarte interesant, nimeni nu va incepe sa manance pana nu se trece o lumanare aprinsa din mana in mana, pana ce ajunge la cea mai tanara persoana de la masa. Dupa cina din ajun, francezii merg la slujba.

Targurile de Craciun sunt pline de casute din lemn la care se vand produse hand made, bijuterii si dulciuri. Una dintre cele mai apreciate Piete de Craciun este cea din fata Primariei din Paris.

Italia

Startul sarbatorilor de iarna se da pe 13 decembrie, de ziua Sf. Lucia. In ajunul Craciunului, copiii merg din casa in casa pentru a spune poezii si a canta, similar copiilor din Romania care merg la colindat, insa darurile nu le vor primi de la Mos Craciun, ci de la vrajitoarea Befana, pe 6 ianuarie.

Ieslele si pruncul Iisus in marimi naturale sunt expuse in numeroase biserici, iar scenetele de teatru popular cu Irozii sunt foarte apreciate de catre italieni.

SUA

Daca Germania a oferit intregii lumi obiceiul impodobirii bradului de Craciun, SUA l-a popularizat pe Mos Craciun – Santa Claus, care este, de fapt, un personaj bazat pe legenda Sfantului Nicolae.

In SUA, pregatirile pentru Craciun incep imediat dupa Ziua Recunostintei (sarbatorita in a patra zi de joi din luna noiembrie). Casele si strazile se impodobesc spectaculos, iar Mos Craciun este omiprezent si imparte daruri copiilor. Colindele de Craciun rasuna in fiecare casa, dar si in locurile publice, Sarbatorile de iarna fiind momente feerice in America.

Oricum ati alege sa sarbatoriti, noi va dorim un Craciun fericit!