Pornind de la ideea potrivit careia fiecare familie are nevoi diferite si, mai mult, fiecare membru al unei familii isi poate dori ceva diferit – tata vrea o masina sport, mama cauta o masina eleganta la preturi accesibile, iar copiii se gandesc la masini bine echipate cu dispozitive de tehnologie de divertisment – este necesar sa analizezi cu atentie urmatoarele aspecte:

Alege un tip de masina in functie de nevoile familiei. In primul rand, va trebui sa ai in vedere cat de numeroasa este familia ta. Daca ai copii, este evident ca masina trebuie sa fie spatioasa, sa ai suficient loc pentru carucioare, jucarii si scutece. In cazul in care copiii sunt mai mari, gandeste-te ca va trebui sa ai loc pentru echipament sportiv sau alte elemente pe care copiii le vor aproape cand mergeti in vacante. In final, o masina cu doua usi si un numar redus de locuri nu se adreseaza unei familii numeroase!

Stabileste un buget. Da, va trebui sa stabilesti un buget, insa unul realist. Daca, ipotetic, vei achizitiona masina in rate, gandeste-te cat poti plati pe luna. Nu uita sa adaugi la valoarea ratelor si costul asigurarii, costul pentru carburant si alte consumabile lunare.

Gaseste cel mai bun pret pentru modelul dorit. Din moment ce ai stabilit bugetul, poti sa compari pretul autoturismelor sa vezi ce tip de masina poti achizitiona si unde poti gasi mai ieftin modelul respectiv. Site-urile de specialitate te pot ajuta mult.

Testeaza modelele de masini care iti plac. Dupa ce stabilesti la ce modele te poti opri, trebuie sa treci la testarea acestora. Acum, va trebui sa ai in vedere:

 1. Siguranta auto. Daca nu te pricepi si nu vei cumpara o masina noua, mergi insotit de un mecanic la testare, deoarece trebuie sa se verifice sistemul de franare, de distributie, sistemele electronice de stabilitate etc. De asemenea, in cazul masinilor second-hand, trebuie sa te uiti cu atentie daca masina a fost implicata in accidente grave, care ii pot reduce performantele pe termen lung. Cateva dintre semnalmentele unei masini lovite pot fi:

 • culoare putin diferita pe unele portiuni din masina;

 • portierele sau aripile nu se aliniaza perfect cu caroseria;

 • diferite suduri, pe interiorul sau exteriorul masinii.

 1. Pe de alta parte, o masina mai mare nu inseamna ca este mai sigura.

 2. Verifica daca exista cate o centura de siguranta pentru fiecare membru al familiei, cu toate ca utilizarea unui scaun de siguranta este prioritara in cazul unui copil mic.

 3. Tipul de masina. Daca iti place, poti opta pentru un minivan. Este o masina care ofera spatiu si confort, doar ca poti avea in vedere si urmatoarele optiuni:

 • Sedan: masini foarte confortabile si sigure. Aproape toate modelele au versiuni „break“.

 • MPV compact: ofera proprietati similare cu ale minivanurilor (inaltime, confort etc.), dar intr-un spatiu mai comprimat.

 • Masini de teren: sunt masini costisitoare cand vine vorba de combustibil si anvelope, insa sunt si confortabile, ofera mult spatiu si ofera mai multa siguranta pe toate tipurile de drum si conditiile atmosferice.

 1. Numar de locuri si spatiu pentru bagaje. Cauta masini cu 3 locuri in spate. Exista si masini cu treilea rand de scaune care poate fi pliat si folosit numai atunci cand este intr-adevar nevoie. Cat despre portbagaj, cu cat mai mare, cu atat mai bine. In plus, pe langa torpedou, trebuie sa vezi cate spatii de depozitare interioare exista in masina. Locurile ascunse sub scaune sunt foarte importante pentru transportul unor obiecte mai mici, precum jucariile copiilor.

 2. Echipamente si extra-optiuni. Vehiculele de familie vin cu tot felul de optiuni: de la DVD playere, la deschiderea usilor de la distanta, sisteme de navigatie etc. Trebuie sa ai in vedere ca unele dintre acestea sunt mai necesare decat altele. O mare parte a echipamentului pentru care optezi depinde de varsta copiilor tai. De exemplu, daca ai copii mici nu trebuie sa alegi masini cu tapiserii de lux si dificil de curatat. Ai in vedere ca, pentru copiii mai mari, sunt indispensabile suporturile pentru pahare, luminile din plafon si aerul conditionat care pot fi controlat din spate s.a.m.d.