Stiai ca firmele agricole se numara printre afacerile cele mai profitabile din lume? In afara de costul redus al punerii in aplicare si functionare a firmei, profitul pe care poti sa il incasezi este de peste 100%. Pentru a reusi intr-o afacere agricola, nu iti sunt necesare studii speciale, insa trebuie sa inveti singur despre toate aspectele legate de afacerea pe care doresti sa o dezvolti.

Daca te numeri printre tinerii intreprinzatori dornici sa inceapa o afacere profitabila in agricultura, sfaturile cuprinse in acest articol ti se adreseaza.

1. Agricultura urbana
Acest concept include cresterea, prelucrarea si distributia produselor alimentare in sau in jurul unui oras. Poate sa implice animale, acvacultura, agrosilvicultura si horticultura. Agricultura urbana contribuie la securitatea si siguranta alimentara in doua moduri:
In primul rand, asigura cantitatea de alimente necesara persoanelor care locuiesc in oras;
In al doilea rand, faciliteaza accesul consumatorului urban la legume, fructe si carne proaspete.

2. Productia de sucuri naturale
Azi, numeroase persoane refuza sa mai consume sucuri artificiale si sunt dispuse sa plateasca mai mult pentru a consuma fructe naturale pline de vitamine. Chiar daca nu dispui inca de livezi, poti obtine fructele direct de la producatori.

3. Morarit
Poti incepe propria afacere cu faina, macinand grau, mei, ovaz, orez etc. Faina de grau are cerere mare in industria de panificatie. Materia prima o poti obtine de la fermierii locali, tie ramanandu-ti sa o transformi in faina.

4. Sere de flori
Florile naturale sunt solicitate in cadrul celor mai multe evenimente, afacerea cu sere de flori dovedindu-se foarte profitabila. Crizantemele, trandafirii, lalelele si zambilele iti pot aduce un profit foarte bun.

5. Cultura de ricin
In ultimii ani, tot mai multi romani au cultivat ricin. 1 kilogram de ricin costa chiar si peste 300 de lei, in cazul in care soiurile sunt acelea din care se fabrica uleiul de ricin, care are peste 700 de intrebuintari. Infiintarea culturii de ricin nu este foarte costisitoare, in schimb, profitul este substantial, avand in vedere ca dintr-un hectar se pot obtine chiar si 2500 tone de seminte. Mai mult, ricinul nu este o planta pretentioasa, fiind foarte rezistenta la seceta.

6. Culturi de legume
Legumele sunt intre alimentele consumate cel mai mult in lume. Initierea unei ferme de legume nu este dificil de realizat, iar profitul este substantial la urmatoarele culturi:
Varza kale: avand in vedere ca este o leguma ale carei beneficii asupra sanatatii umane au fost dovedite, este o leguma care se vinde bine;
Castravetele amar: efectele sale similare insulinei determina o cerere mare pe piata pentru aceasta leguma. Poti cultiva si, ulterior, poti procesa aceasta leguma-medicament. Semintele de catravete amar se vand cu 1 leu/bucata, iar kilogramul de leguma cu 20 de euro.
Napi: Daca investitia pentru un hectar ajunge la 8.000 de lei, profitul este de aproximativ 160.000-240.000 de lei, pentru ca de pe un hectar se pot obtine intre 40 si 60 de tone.
Rosiile: Si culturile de rosii se dovedesc surse bune de venit, in mod special, rosiile cherry, cele galbene sau negre.

7. Alte culturi profitabile
De asemenea, intre culturile profitabile se inscriu si cele de capsuni, pentru acestea nefiind necesare suprafete foarte mari de teren. Cultura de capsuni este insa pretentioasa si oarecum costisitoare – dar, peste toate acestea, deosebit de profitabila. Tot pe suprafete mici de teren se poate cultiva si menta. Aceasta se vinde bine restaurantelor si barurilor.