De fiecare Craciun, parintii se confrunta cu o adevarata problema: cum sa aleaga cadoul “perfect” pentru copiii lor. De cate ori ai avut „dureri de cap” zile intregi, mergand din magazin in magazin pentru a cauta acest cadou utopic? Si de cate ori nu te-ai intors acasa cu multe… MULTE cadouri peste ceea ce iti propusesesi initial?

Probabil ca toti parintii trec prin asta macar o data in viata si asa ajung sa cheltuiasca toti banii pe care ii aveau pentru Sarbatori, doar de Craciun… si mai vine si Revelionul! Aici intervine regula celor 4 cadouri.

Care este regula celor 4 cadouri?

Regula celor 4 cadouri circula pe internet de cativa ani si te va ajuta foarte mult in astfel de situatii. Ideea este sa le cumperi copiilor cel mult 4 cadouri! Astfel, vei simplifica foarte mult cumparaturile de Craciun si vei reusi sa mentii cheltuielile in limita bugetului pe care ti l-ai propus. Cum alegi cele 4 cadouri? Simplu, cumparand:

  1. ceva ce isi doresc
  2. ceva ce au nevoie
  3. un articol de imbracaminte
  4. o carte

Asta este tot ce vor primi! Lista poate parea mica, dar este suficient de cuprinzatoare cat sa le satisfaca atat dorintele cat si nevoile.

Daca ai copii mai mari, este posibil ca ei sa fie usor dezamagiti, mai ales daca au prieteni care primesc mult mai multe cadouri, dar nu-ti face griji! Acesta este un prilej foarte bun sa ii faci sa simta spiritul adevarat al Craciunului. Explica-le ca, de Sarbatori, cu adevarat important este sa petreceti timpul impreuna, in familie, intr-un mod cat mai placut. Jucati-va impreuna mim sau un boardgame, discutati despre ceva ce ii face placere si vei vedea ca se va simti foarte bine si va uita de dezamagirea initiala.

Mai mult, in acest fel ii poti invata adevarata valoare a banilor, lucru care le va folosi foarte mult mai tarziu. Pune in evidenta faptul ca au primit, totusi, ceva (4 cadouri chiar) si explica-le ca incerci sa fii cat mai responsabil cu cheltuileile, pentru a putea sa ii ajuti mai tarziu in viata. Explica-le ca economisesti acum pentru a putea sa le cumperi o masina, cand va fi cazul, sau alte lucruri mai scumpe, dar mult mai importante decat niste cadouri pe care si le doresc in prezent, dar pe care vor ajunge sa le arunce peste cateva luni sau un an.

Frumusetea regulii de 4 cadouri consta in faptul ca o poti adapta pentru familia ta. Cadourile pot fi destul de scumpe, mai ales cand sunt destinate copiilor mai mari. Asa ca, daca ai 2 sau mai multi copii de varsta adolescentei, nu trebuie sa te simti prost daca le cumperi doar 2 cadouri in loc de 4, pentru a putea sa te incadrezi in bugetul de care dispui. Important este sa primeasca toti cadouri cat de cat similare, pentru a nu interpreta, in mod gresit, ca il favorizezi pe unul dintre ei mai mult decat pe ceilalti.

Care sunt beneficiile regulii de 4 cadouri?

Un beneficiu al acestei reguli este ca simplifica foarte mult cumparaturile de Craciun si, implicit, stresul pe care ti-l provoaca acestea, mai ales daca ai o familie mai numeroasa. Concentrandu-te doar pe cateva categorii de produse, te va ajuta sa le cumperi copiilor tai cadouri pe care le vor folosi si de care se vor bucura in acelasi timp.

Un alt avantaj este ca ii ajuta pe copii sa se bucure mai mult de fiecare cadou pe care il primesc. Mai ales daca vor primi cadouri si de la alte rude (unchi, matusi, bunici, etc), este posibil ca importanta acestora sa se demonetizeze, iar copiii sa ajunga doar sa vrea lucruri cat mai numeroase, de care nu se vor bucura, totusi, atat de mult. Folosind regula celor 4 cadouri, numarul total nu va fi prea mare si le va permite copiilor sa se bucure mai mult de fiecare cadou in parte.

Poate cel mai important beneficiu este acela ca te ajuta sa economisesti. Probabil si tu iti propui de fiecare Craciun un anumit buget de cumparaturi, pe care, de cele mai multe ori, ajungi sa il depasesti. Folosind acest sistem, te va ajuta foarte mult sa nu cheltui mai mult decat ai vrut.

Am dori foarte mult sa stim si parerea ta. Ar functiona si pentru tine regula celor 4 cadouri? Cum crezi ca s-ar simti copiii tai daca ai institui aceasta regula? Raspunde-ne la aceste intrebari in sectiunea de comentarii de mai jos.

Cauti idei concrete de cadouri? Citeste si Regula Celor 4 Cadouri: Idei de Cadouri Pentru Copii de Toate Varstele